Personeelsverloop horeca kost ruim 1,4 miljard euro per jaar

10 september 2019 door

De horecabranche wordt door het grote personeelsverloop geconfronteerd met torenhoge kosten. Jaarlijks raken bedrijven ruim 40% van hun personeel kwijt. Hierdoor moeten ze telkens nieuwe mensen aannemen. Dit verloop kost bedrijven zo’n 1,4 miljard euro per jaar, ongeveer 6% van de totale omzet in de horecabranche. Dit komt ongeveer overeen met ruim 42.000 euro per bedrijf, heeft ABN AMRO berekend.

Het grote verloop komt vooral doordat er veel jongeren in de horeca werken die het als bijbaan doen. Zodra ze zijn afgestudeerd, stoppen ze ermee.

De kosten worden vooral gemaakt tijdens het zoeken en inwerken van nieuwe medewerkers. De uren die ondernemers en bestaande werknemers steken in het werven en trainen gaan ten koste van de omzet die de ondernemer anders had kunnen realiseren. Bestaande personeelsleden zijn tevens minder productief gedurende de zoektocht en het inwerktraject en nieuwe medewerkers hebben tijd nodig om hun draai te vinden.

Volgens ABN AMBRO zouden bedrijven beter moeten zoeken naar mensen die van plan zijn langer in de horeca te blijven. De bank ziet nog meer in het verhogen van de arbeidsproductiviteit per werknemer, onder meer door het investeren in keukenapparatuur en andere hulpmiddelen. Ook zou bestaand personeel beter opgeleid moeten worden en betere doorgroeimogelijkheden moeten hebben. De bank stelt tevens dat de werkdruk omlaag moet.

Werf, bind en behoud je medewerkers!

Met HorecaHero zorg jij ervoor dat nieuwe en huidige medewerkers het hele jaar door (blijven) trainen en zichzelf ontwikkelen. Jezelf ontwikkelen is leuk en de kracht ervan is dat je zelf meer regie kunt nemen over je leven. Op de werkvloer en in het dagelijks leven! Benieuwd of wij iets voor je kunnen betekenen? Bekijk dan nu ons aanbod.

 

Categorie