Avatar foto 1 oktober 2016

Door de nieuwe flexwet zullen ervaren seizoenspersoneel sneller aan de kant worden gezet en worden ingeruild voor onervaren personeel, dat laat FNV Horeca weten.

De nieuwe flexwet zorgt ervoor dat een werknemer die bijvoorbeeld ieder jaar negen maanden in een strandtent of op het terras werkt, straks recht heeft op een contract voor onbepaalde tijd. Met deze wet op zich is natuurlijk niet zoveel mis, het probleem zit het hem erin dat werkgevers ervoor zullen kiezen om deze contracten niet te verstrekken en daarvoor nieuw onervaren personeel in dienst zullen nemen. Hiermee voorkomen ze dat werknemers straks recht hebben op een contract voor onbepaalde tijd.

Horecapersoneel inwisselen

Ben Francooy, voorzitter van de FNV Horecabond, zegt hierover: „Met de wet is niets mis. Deze is bedoeld om flexkrachten meer zekerheid te bieden, maar helaas horen wij ook geluiden dat sommige werkgevers hun werknemers gaan inwisselen alsof het vaten bier zijn. Is het vat op, dan nemen ze een nieuwe. Dat gaat ongetwijfeld ten koste van de kwaliteit van personeel in de horeca. Werkgevers denken misschien: ‘een drankje wegbrengen op het terras kan iedereen wel’, maar dat is te kort door de bocht. Choas op het terras op drukke zomerdagen heeft alles te maken met onervaren personeel.

De wet per 1 juli

Door de nieuwe flexwet, die 1 juli dit jaar ingaat, mogen nog maar drie contracten in maximaal twee jaar tijd gegeven worden, daarna heeft de flexwerker recht op een contract voor onbepaalde tijd. Nu is het nog zo dat als tussen twee tijdelijke contracten minstens drie maanden zit, er weer opnieuw wordt begonnen met tellen van het aantal contracten. Deze tussenperiode wordt verlengd naar zes maanden.

De FNV Horeca laat weten dat deze ontwikkeling helaas zal resulteren in minder bekwaam personeel in de horeca waar zowel de werknemer, werkgever én de gast niet bij gebaat is.

Lees het uitgebreide artikel via: Metronieuws

Bewaren