Personeelstekort in de Nederlandse Horeca is groter dan ooit te voren

Personeelstekort in de Nederlandse Horeca is groter dan ooit te voren

6 september 2019 door

Het personeelstekort in de horeca is historisch hoog. Nog nooit zijn er zo weinig mensen beschikbaar geweest voor horecabanen. De branche staat enorm onder druk. Het aantal bedrijven in de horeca is de afgelopen jaren sterk gegroeid, volgens cijfers van het CBS van 44.900 in 2010 naar 58.810 in 2018. Inmiddels zijn het er ruim 60.000. Dit is dan ook de grootste oorzaak van het te kort aan horeca personeel.

Werkgelegenheid

Door deze explosieve groei aan horecabedrijven is er dus ook meer werkgelegenheid, de afgelopen jaren. Er zijn zo’n 350.000 mensen in de horeca werkzaam, maar we hebben er eigenlijk 400.000 nodig. Bovendien verwachten we dat de branche in vijf jaar doorgroeit naar 450.000 werknemers. Het is natuurlijk positief dat er steeds meer mensen buitenshuis eten en drinken.

In andere branches heb je natuurlijk al jaren te maken met een te kort aan goed personeel, dus ook met die branches concurreren we om goed personeel binnen te halen. En je wil goed personeel natuurlijk ook behouden, het is dan ook de truc om goed personeel zoveel mogelijk te binden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld opleiding en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Probeer dan ook net even iets creatiever te zijn dan je buurman, door bijvoorbeeld vierdaagse werkweken, of gratis sport en/of gratis fiets beschikbaar te stellen. Dit zijn natuurlijke kleine voordelen, maar kan voor een nieuwe medewerker wel de druppel zijn om juist voor jouw te kiezen.

Personeelstekort opvangen door personeel uit het buitenland

Wat je de laatste jaren al in de grote steden ziet, is personeel uit het buitenland. Inmiddels zie je ook in de rest van Nederland, dat er steeds meer mensen uit het buitenland gehaald worden. De meeste restauranteigenaren vinden het nog altijd belangrijk dat hun personeel Nederlands spreekt. Misschien toch maar een keer van afstappen!?

Met de juiste creativiteit in combinatie met goed werkgeverschap en een salaris wat boven de CAO ligt, kun jij straks concurreren met je buurman! Goodluck!

Categorie