Avatar foto 20 september 2016

De horeca bestaat uit cafés, restaurants, hotels, party- en eventcateraars, contractcateraars, bungalowparken en campings; samen goed voor ongeveer 4 procent van alle werkgelegenheid in Nederland. Toch is ongeveer twee derde van het personeel binnen deze sector op een elementair of lager niveau.

In de sector wordt vaak en in toenemende mate met flexibele arbeid gewerkt; het aandeel daarvan is toegenomen van 33 procent in 2001 tot 42 procent in 2011. Het grote aantal lageropgeleiden en flexibele krachten betekent niet dat iedereen zonder meer geschikt is voor het werk in de sector. In alle drie de branches staat het ontvangen en verzorgen van gasten centraal. Gastvrijheid, praktisch kunnen werken en kwaliteit van eten, drinken en verblijf zijn belangrijke thema’s. Dit vergt competenties als sociale vaardigheden, coördinatie en kwaliteitsbesef.

Opvallend is dat veel jongeren in horeca komen en gaan en veel ouderen een contract hebben, dit wat op den duur uiteraard een stuk minder zal worden als de trend aanhoudt.

Lees het uitgebreide artikel via: Werk.nl