Avatar foto 19 juni 2017

Wist jij dat er 180 verschillende voedselallergieën zijn? Onbewust hebben we daar tegenwoordig meer en meer mee te maken! Jij hebt vast weleens een gast die graag gluten of lactosevrij wil eten in de zaak? Of nog lastiger iemand die allergisch is voor lupine? Weet jij altijd wat de gast bedoeld, welke gerechten de gast wel kan eten van de kaart of wat de kok eventueel kan maken? Sinds 2014 heeft de regering de regelgeving aangescherpt. Op basis van de 14 meest voorkomende en/of meest gevaarlijke allergieën zijn er richtlijnen opgesteld. Wellicht hebben jullie wel een allergenkaart op werk? Of stuur je iedereen met vragen direct naar de manager?

Daarnaast is er ook de trend van diëten. Steeds meer gasten kiezen niet vanwege een allergie voor het uitbannen van bepaalde productgroepen, maar omdat ze zich hier fijner bij voelen, fitter door voelen of omdat het product bijvoorbeeld niet bij hun nieuwe levensstijl past. Nu iedereen gezonder wil worden, hebben gasten dus steeds meer vragen en eisen. Je kunt je voorstellen dat het een belangrijk verschil is of iemand allergisch is en dood kan gaan aan het eten van noten of iemand ervoor kiest om ze niet te eten. Het is dus erg belangrijk dat je weet waar je over praat en wat je moet vragen!

Na deze horeca training heb je kennis van de belangrijkste allergenen, wat belangrijk is om aan de gast te vragen, aan welke voorwaarden je in de horeca moet voldoen en hoe je signalen van allergische reacties op kunt merken!