Avatar foto 5 augustus 2016

FNV Horeca laat weten dat werkgevers in de horeca hun jonge personeel meer voorbereiden op risicovolle werkzaamheden. “Ze investeren nauwelijks in de veiligheid van hun personeel.”

Jongere werknemers hebben in deze branche dan ook een grotere kans op arbeidsongevallen hebben dan hun ervaren, oudere collega’s. Dat stelt FNV Horeca.

Ongevallen op het werk

Van de 335.000 werknemers in de horeca is ruim de helft tussen de 15-24 jaar. Het gaat vaak om studenten, die zonder enige vakkennis, parttime in de horeca aan de slag gaan. FNV Horeca verwacht dat door de invoering van het leenstelsel nog meer studenten in de horeca gaan werken of dat huidige studenten meer uren gaan draaien waardoor het aantal arbeidsongevallen in de horeca zal toenemen. Nu belanden vijduizend horecawerknemers elk jaar– veelal jongeren – op de spoedeisende eerste hulp voor behandeling van vooral snij- en brandwonden en valpartijen.

Volgens het CBS vonden er in 2013 meer dan 60.000 arbeidsongevallen in de horeca plaats (22.200 arbeidsongevallen per 100.000 werknemers). Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca: “In vergelijking met andere sectoren gebeuren in de horeca de meeste arbeidsongevallen. Dit is onacceptabel. “

Jaarlijks keert 40 procent van de jonge horecamedewerkers de horecasector de rug toe, dit wat werkgevers overigens kapitalen kost. Door te investeren in de ontwikkeling van het personeel wordt werken in de horeca aantrekkelijker én veiliger.

Lees het uitgebreide artikel via: Over Duurzame Inzetbaarheid