Effectief onboarding programma

Effectief onboarding programma? Waarom en hoe!

27 juni 2019 door

Een effectief onboarding programma willen we allemaal wel, maar hoe kun je deze nou zo efficiënt mogelijk inrichten en vormgeven? Die vraag horen wij regelmatig voorbij komen.

Leren & Ontwikkelen

De concurrentie tussen horecagelegenheden en overige bedrijven in de hospitality is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit heeft ook te maken met digitalisering, automatisering en globalisering. Leren en ontwikkelen worden vandaag de dag als belangrijke meetinstrumenten ingezet. De horecabranche investeert ook steeds meer in deze instrumenten met als doel de actuele en vakinhoudelijke kennis van medewerkers op peil te houden of te vergroten.

Effectief onboarding programma

Uit onderzoek blijkt dat veel bedrijven een eigen onboarding programma aanbieden voor nieuwe werknemers. Deze programma’s worden zowel klassikaal als op de werkvloer aangeboden. Toch zijn onboarding programma’s niet altijd efficiënt genoeg ingericht waardoor de geïnvesteerde kosten hoog kunnen oplopen. Denk hierbij aan de kosten die je kwijt bent aan een trainer of collega die de nieuwe medewerker kennis laat maken met de organisatie of werkzaamheden. Of wat dacht je van de misgelopen arbeidsuren omdat een medewerker de hele dag afwezig is.

Om onboarding programma’s zo effectief en efficiënt mogelijk te maken, investeren bedrijven steeds meer in het toegankelijker en aantrekkelijker maken van deze inwerktrajecten. Medewerkers die een effectief inwerktraject doorlopen blijken productiever te zijn, voelen zich waardevoller en bouwen sneller een relatie op met de organisatie. Een goed voorbeeld van het aantrekkelijker en toegankelijker maken van een onboarding programma is het toepassen van digitale, ofwel online leertrajecten.

Online leren

In ons dagelijks leven is online leren niet meer weg te denken als leermethode. Het online leren boekt ook een flinke progressie ten opzichte van klassikaal. Het biedt namelijk een aantal belangrijke voordelen. Zo zijn online trainingen 24/7 in de week en onbeperkt beschikbaar op zowel mobiel, tablet of computer. Online trainingen zijn daarnaast meer meetbaar en geven direct inzicht in de actuele kennis van de cursist. Daarnaast heb je bij de implementatie van deze trainingen geen of weinig overheadkosten zoals reistijd, trainer en ruimte.

Onboarding programma

Onboarding programma’s kunnen ook eenvoudig online worden aangeboden. Opvallend is ook dat veel bedrijven in toenemende mate slimmer omgaan met de groeiende mogelijkheden van dit soort programma’s. Ze worden steeds vaker aangeboden. Maar waarom is het nu zo belangrijk om tijd en energie te steken in de ontwikkeling van een online leerprogramma?

Voordelen onboarding programma

Onboarding programma’s kunnen gestandaardiseerd aangeboden worden. Dit betekent dat je een garantie hebt dat elke nieuwe medewerker dezelfde informatie ontvangt en geen essentiële informatie vergeet. Het online onboarding programma is tevens, zoals we eerder hebben vermeldt onbeperkt, anytime en anywhere beschikbaar. Nieuwe medewerkers kunnen met behulp van een online leerprogramma al beginnen voordat de eerste werkdag begint. Hierdoor hebben ze op voorhand kennis over het bedrijf.

Met online leeroplossingen kun je met minder kosten, meer rendement behalen. Simpelweg vanwege het feit dat je de benodigde vakinhoudelijke kennis een stuk eenvoudiger en goedkoper kan aanbieden. Tevens is het gebruik ervan toegankelijker dan klassikale leertrajecten of praktijkoefeningen. Een online onboarding programma motiveert je nieuwe medewerker, ontzorgt de trainer of collega die de nieuwe medewerker gaat inwerken en optimaliseert het persoonlijke en individuele ontwikkelingstraject. Dit is hoe je online leren in je voordeel kun gebruiken!

Bij HorecaHero bieden wij digitale leeroplossingen aan voor bedrijven in de hospitality. Los van onze basistrainingen, bieden wij ook een eigen auteurstool aan waarmee je eenvoudig trainingen kan aanpassen en zelf nieuwe trainingen kan ontwikkelen. Het maken van een onboarding programma is dus ook mogelijk. Binnenkort hier meer over! Houd ons in de gaten via HorecaHero.nl.

 

Categorie